Iedereen weet ondertussen dat m’n tuin grotendeels is ingericht om vlinders en bijen te lokken.
Vermits het een uitzonderlijk warme lente is zien we nu reeds heel wat vlinders.
Hoe kan je er nu voor zorgen dat jouw tuin ook een vlinderparadijs wordt?
De meest bekende vlinderlokker is de Vlinderstruik (Budleia), maar dat is uiteraard niet de enigste, en ook niet de beste vlinderlokker.
Alhoewel deze, uit China afkomstige, struik zeker bij de top 5 behoort hebben we nog heel wat alternatieven.
Voor mensen die zich afvragen op welke vlinderstruik nu de meeste vlinders lokt vinden we hier een onderzoek.
In de praktijk merk ik echter dat het vooral de paarse struiken zijn die de meeste vlinders lokken, maar wat belangrijker is is de locatie.
Vlinders houden niet van wind, dus hoe meer beschut je vlinderstruik staat, hoe meer vlinders normaalgezien.
De 2e grote vlinderlokker is de Verbena Bonariensis, waar Bart al eens een stukje heeft over geschreven. De Verbena bloeit iets later (eind juli-augustus) maar is een ware vlindermagneet. Plant de plant wel ergens achteraan uw border, want ze wordt rond de 1-2m hoog. Ze is zogezegd éénjarig, maar daar heb ik nog niks van gemerkt, in tegendeel… . De plant komt elk jaar terug en zaait zich enorm gemakkelijk uit, zoveel zelfs dat het soms een beetje begint te lijken op onkruid.
Maar goed, als onkruid vlinders lokt dan mag m’n tuin vol met onkruid staan (hm … brandnetel is de waardplant van een stuk of 6 vlinders….)!
Zeker goed voor een plaatsje in de top 3 is Leverkruid, Koninginnekruid, Eupatorium, of hoe je deze plant ook wil noemen. Net zoals de Verbena is dit ook een grote jongen, dus alweer ergens achteraan planten. Nog zo eentje die pas laat (augustus-september) begint te bloeien, net zoals de Asters.
Over asters gesproken, deze lokken ook heel veel vlinders, maar de beste lokkers zijn de Aster novi-belgii en de Aster novae-angliae, late bloeiers, worden 2m hoog.
Een hele mooie plant die zeker niet moet onderdoen voor deze grote jongens is de Echinacea (Zonnehoed), u wellicht bekend. AnneTanne geeft u alle uitleg.
Het moeten niet altijd grote planten zijn, de kleintjes moeten zeker niet onderdoen. Zo hebben we bijvoorbeeld de Wilde Marjolein, waar zandoogjes gek op zijn. Een goede groeier, ideaal als bodembedekker en als kruid, uiteraard uitvoerig besproken hier. Let wel op dat je de wilde versie neemt, en geen cultivar, die blijken minder vlinders aan te trekken! Nog een kleintje is Bergsteentijm (Calamintha nepeta), ideaal voor muntvlindertjes enz.
Nog eentje die men zeker niet mag onderschatten (zeker niet voor zandoogjes) is de Knikkende wederik (Lysimachia clethroides), ik heb foto’s met 10 oranje zandoogjes op 1 plantje … .
Nog zo’n trekpleisters zijn Hyssop en Monarda.
Hier volgen er nog een paar:
Judaspenning, lentebloeier, ideaal voor koolwitjes en eventueel eens een Oranjetip.
Nog een lentebloeier is de Vaste Muurbloem (Erysimum ‘Bowles Mauve’)
Scabiosa, een prachtige paarse bloem, trekt alles aan wat rondvliegt en Knautia.
Damastbloem (Hesperis matronalis)
Valeriaan (Valeriana officinalis)
Phlox (alle varianten) is ook steeds een schot in de roos.
Dan hebben we nog Lavendel (witjes), Sedum (heel goede vlinderlokker voor in de herfst), samen met de Struikklimop (1 vd laatste nectarvoorzieners).
Zo, als jullie deze bloemen aanplanten in de tuin geniet je vanop de tuintafel van al dat gefladder! Op een zomerse dag is het niet ongewoon een stuk of 30-40 vlinders te zien rondvliegen. Samen met de bijtjes (die je zeker niet storen op de tuintafel) zorgen ze voor een levendige tuin, veel leuker dan een paar saaie coniferen!
En ik kan er niet aan doen, maar als ik zo’n stukje lees, blijf ik het grappig vinden dat ik in mijn tuin massa’s vlinders zie, intussen al 22 verschillende soorten dagvlinders, maar geen enkele soort heb aangeplant met het oog op vlinders…
[…] onderzoek kon staven, was dat tuinen die heel specifiek waren aangeplant met planten die als ‘vlinderlokkers‘ of als ‘bijenlokkers’ stonden aangeschreven, niet perse méér bijen of vlinders […]
Het is zoals je zelf aangeeft Ann, je hoeft niet speciaal bepaalde planten aan te planten, maar je moet wel wat meer in je tuin hebben dan Buxus en coniferen of een paplaurierhaag …. . Vooral voor kleinere tuinen is zo’n lijstje wel handig. Als er maar bloemen staan, maar veel bloemen zijn tegenwoordig dubbelbloemig en lokken dan weer niks.
Het vlinderseizoen moet in feite nog op gang komen, ben eens benieuwd … hier nog geen koninginnepage terwijl er venkel staat, groene en bruine, wilde peen, wijnruit, … zo zie je maar, tis niet omdat je de waardplanten in huis hebt dat ze er op af komen, net zoals je op brandnetels meestal niet veel ziet terwijl het 1 vd beste waardplanten zou zijn … .
Brandnetels… dat is inderdaad een belangrijke waardplant… maar het is ook wel zo ongeveer de meest voorkomende wilde plant hé?
En ik denk dat vlinders net zoals mensen graag ‘veel keus’ hebben, en dat ze dus geloven dat ze meer geluk hebben op een geschikte kraamkamer als ze die gaan zoeken in een broekland met hectaren aan brandnetels, dan op dat halve vierkante metertje brandnetels dat vlinderlievende mensen in hun tuin laten staan.
Jennifer Owen, waarover ik onlangs op mijn blog schreef, heeft in de dertig jaar dat ze systematisch het insectenleven in haar tuin onderzocht, NOOIT een rups of een vlindereitje op de brandnetels in haar tuin ontdekt, terwijl er wel degelijk vlinders rondvlogen die brandnetels als exclusieve waardplant hebben.
Ik heb elk jaar ook vele variëteiten van vlinders in mijn tuin, waaronder ook dit jaar al een Koninginnepage ! Kheb enkele vlinderstruiken staan en verder bijna uitsluitend kruiden en keukenkruiden. Te weinig bloemen denk ik ooit, maar blijkbaar zijn kruiden ook meer dan oké voor vlinders, hommels, bijen en ander moois !! Tja en Judaspenning is hier vanzelf uitgekomen !!
@ Judith
Inderdaad Judith, veel kruiden zijn heel interessant voor vlinders/bijen en andere insecten. Zo heb je bvb wilde marjolein, salie, franse selder, wijnruit, dille, kamille, venkel, … .
Idd, maar hier zitten ze vooral op mijn kattenkruid en vingerhoedskruid. Wat bedoel je eigenlijk met ‘franse selder’ beste boer Thomas ? Is dat iets zoals Lavas, want dat heb ik wel staan. Groetjes Judith.
Bij mij zitten de vlinders en andere insecten vnl. op de inheemse planten, wat beetje normaal is lijkt mij. De vlierstruik, vingerhoedskruid, kattenkruid e.a. zijn enorme lokkers. Beste Boer Thomas, wat bedoel je met franse selder, ik heb lavas staan, is dat hetzelfde ??
Groetjes Judith.
En wijnruit heb ik niet staan omdat mijn poezen daar niet zot van zijn. . .
Judith,
Dat klopt, Franse selder = Lavas (Maggieplant). Die lokt op zich niet veel vlinders, maar is ook een waardplant van de koninginnepage, net zoals Dille en Wijnruit.
Alhoewel hier veel waardplanten staan heb ik nog nooit een rups gezien van de koninginnepage … . Ze is hier overigens ook maar 1 keer op bezoek geweest, toen zat ze op Hebe, een struikje dat in de herfst bloeit, is wel niet winterhard.
Jammer dat mijn lavendel te houtig werd en omzeggens bijna helemaal verdween. Daar zaten verleden jaar honderden gamma-uiltjes op. Gelukkig staan hier nog allerhande planten die vlinders en bijtjes aantrekken.
Ik zie dit jaar ook nieuwe soorten libellen die ik vroeger nooit zag.
Hetzelfde hier, de lavendel heeft serieus afgezien deze winter, maar is er dan toch aan het doorkomen.
Nepeta is ook een goede plant voor gamma-uilen, net zoals de vlinderstruik.
Op de lavendel zit hier ook heel wat te zoemen. Lavendel zou je idd om de zoveel jaren moeten vervangen om verhouting te voorkomen. Maar de Nepeta staat in volle bloei (nog even) en daar gonst het werkelijk van de hommels en bijen, veel verschillende soorten ook ! Prachtig !
In mijn moeders kruidentuin heb ik maar liefst 2 rupsen van de koninginnepage gezien deze week !!! Op de venkel !!! Mooie beesten !!
In september ga ik enkele takjes van de lavendel afknippen en ze in stekpoeder in een potje steken. Zo heb ik nu al 6 vlinderstruiken opgekweekt, heel makkelijk. Met erysimum ga ik ook beginnen. Het is dan wel vrij prijzig dat stekpoeder, maar elke stek lukt!
Nepete is inderdaad een héél goede bijenplant, beter zelfs dan Phacelia, dat overigens ook een prima bijenlokker is.
Vandaar dat ik er uitgezaaid heb in de serre 🙂
Hier nog geen koninginnepage, ik hoop dat ik ooit eens rupsen op m’n venkels ga zien, ze mogen ze allemaal opeten!
Prachtige rupsen inderdaad!
Idd stekjes nemen gaat heeel goed als je stekpoeder gebruikt, zo neem ik elk jaar stekjes van vele van mijn planten, o.a. vlinderstruik, laurier, rozemarijn enz. Mijn nepeta ga ik vandaag terug snoeien en kleine uitlopers uithalen en verplanten. Van ons moeder mogen die rupsen ook de hele venkel opeten wat haar betreft !
Stekjes nemen kan je met de meeste planten het hele jaar door, mits goed weer, niet te warm (en droog) en niet te koud.
het was fijn om alle verhaaltjes te lezen over al die bezige bijtjes
ik zaai en plant ,en soms gaan we samen stekjes nemen het is
er nog niet van gekomen maar wanneer we in ons huisje wonen
hoop ik om al die mooie vlinders te bekoren.
Beste boer Thomas,
Ik lees dat stekken van de Vlinderstruik heel gemakkelijk gaat met stekpoeder. Is dat bij elke tuinwinkel te verkrijgen dat stekpoeder? En hoe gaat het dan verder in zijn werk? Ik wilde ook gaan proberen met stekken. Maar dat zal moeten gebeuren na de bloei denk ik? Dus eigenlijk in het najaar zo ik begrijp. Op hoeveel oogjes moet ik letten bij de stek, of hoe groot moet ik beginnen met een stek?
Hopelijk lees ik het antwoord binnenkort wel.
Alvast hartelijk dank, groetjes.
[…] onderzoek kon staven, was dat tuinen die heel specifiek waren aangeplant met planten die als ‘vlinderlokkers‘ of als ‘bijenlokkers’ stonden aangeschreven, niet perse een hogere […]